ADVERTISEMENT

**Adblocker Detected**

We always struggled to serve you with the best online calculations, thus, there's a humble request to either disable the AD blocker or go with premium plans to use the AD-Free version for calculators.

Disable your Adblocker and refresh your web page 😊

ADVERTISEMENT

**Table of Content**

The add time calculator adds time in different frequencies like hours, minutes, and seconds. The tool allows you to add up to 20 times which lets you calculate large times in seconds.

Adding a couple of times or more requires you to follow steps:

- Start by adding terms like hours, minutes, and seconds
- If the adding minutes and seconds are less than 60, then you need to stop as you are almost done with the stuff. If it is >60, proceed further!
- If the adding seconds are more than 60, then add 1 to the total minute and subtract 60 from the seconds
- If the resulting minutes are larger than 60, then add 1 to the adding time hour and subtract 60 from the total minutes

You can find the answer to 20 terms by adding a time calculator and reducing the effort of calculation.

The time is used and measures the duration between the event or the interval between them. You can learn the sequence of events by adding minutes and hours. This explains how much time has taken for a certain work or event. And our tool does exactly the same!Â

You can add time together for various events with the add time calculator without any difficulty.Â

Consider you want to add the times 2:30:45 and 3:45:20:

Our time add calculator adds two times by separately adding hours, minutes, and seconds. As this is the best technique to go by, we will let you know how to do it manually as well.

You need to add minutes and seconds along with hours separately:

hours = 1 + 2 = 3 hours

minutes = 30 + 45 = 75 minutes

seconds = 45 + 20 = 65 seconds

Â Adding minutes and hours together makes no sense.

The adding minutes are greater than 60, so you need to add 1 hour and subtract 60 minutes:

hours = 3 + 1 = 4 hours

minutes = 76 â€“ 60 = 16 minutes

The adding seconds are greater than 60, so you require to add 1 minute and subtract 60 seconds:

minutes = 75 + 1 = 76 minutes

seconds = 65 â€“ 60 = 5 seconds

The sum of the time = 4:16:05Â

**Or**

4 hours, 16 minutes, and 5 seconds.

Follow the procedure to use the time addition calculator as under:

**Input:**

- Enter the hours, minutes, and seconds in the fields
- Press the calculateÂ

**Output:**

- The number of hours, minutes, and secondsÂ

For instance, 1:00pm + 12 = 1300 hours, 2:00pm + 12 = 1400hrs and is pronounced 14 hundred hours.

The 13:00Â isÂ 1:00 PM in the 12-hour clock and you can add time together in the 24 hours clock easily by knowing the 24 hours time.

The division of the hour into 60 minutes and of the minute into 60 seconds comes from the Babylonians who used a sexagesimal (counting in the 60s) system for mathematics and astronomy.Â

From the source of Wikipedia: Time, Definition

From the source of timeanddate.com: Add times together, Add minutes and seconds